Den egentlige Brunello drue hedder Sangiovese, som er den eneste drue man anvender i produktionen af Brunello vin. Derfor går Sangiovese druen også bare under navnet Brunello drue i daglig tale.
Oprindeligt brugte man kun en Brunello drue som et blandingsprodukt, men i 1800-tallet fik verden for alvor øjnene op for druen. Her producerede en vinbonde fra det traditionelle vinhus Biondi Santi nemlig en vin udelukkende på Sangiovese druen og derudover var lagret i flere år end hvad der var kutyme på daværende tidspunkt.
Smagen af en Brunello drue
De karakteristiske træk for rødvine fremstillet på Sangiovese druen er den flotte granatrøde farve og duften af tørrede blomster, krydderier og modne frugter som kirsebær, jordbær, hindbær og figen. Derudover kan giver den også små noter af grannål, lakrids og viol. Vinen har en utrolig flot struktur og er behagelig i munden pga mængden af tanniner og dens lange eftersmag.
Vine lavet på Brunello druen fungerer rigtig godt sammen med krydderurter, hvidløg og pesto, hvorfor Sangiovese druen bare passer super godt til det italienske køkken. Druen passer derfor også rigtig godt sammen med pasta- og risottoretter, men også med kød der er grillet eller braisseret.
Kendetegnene ved en Brunello drue
Sangiovese druen egner sig til mange forskellige jordbundstyper. Det attraktive ved denne druesort er dens elegante og kraftige aroma, som bliver fremhævet, når der er kalk i jorden hvor den dyrkes.
Pga Brunello druens tynde skal er den mere modtagelig overfor råd i de kølige og fugtige år. Når man kombinerer dette med druens langsomme og sene modningsproces, kan dette give udfordringer i Toscana i de regnfyldte efterårsmåneder. I de varme år giver druen derimod rige, alkoholiske og længelevende vine, hvorfor det netop er umagen værd at dyrke lige netop denne drue.
Vine med Sangiovese druen
Udover at druen som den eneste anvendes til at producere Brunello di Montalcino, som er 1 ud af 3 af Italiens mest kendte vine, bruges en Brunello drue også som en blandingsdrue i vine som Chianti og Supertoscanere.
Historien bag en Brunello drue
Brunello druen er den druesort, der er plantet flest af i Italien og i Toscana, hvor man producerer Brunello vin, er det den mest berømte druesort.
Sangiovese druen har mange år på bagen og kan spores helt tilbage til den romerske vinproduktion. Navnet Sangiovese er også udledt af det latinske “Sanguis Jovis” og betyder “Joves blod”, som er en reference til den romerske gud Jupiter.